"Hoe goed ken jij jouw familiegeschiedenis?"
Familiebanden, tot meerdere generaties terug, zijn van belang voor jouw geluk en plezier. Uit welk familienest kom jij? Je afkomst bepaalt mede het leven dat jij nu leidt. Dit blog gaat over mijn ontmoeting met een oude bekende. Er ontstond een bijzonder mooi gesprek over de invloed van je familiegeschiedenis. Zij had hier inzicht op ontwikkeld en kon nu berusten in wat er was geweest.
Inmiddels was ze oma van drie kleinkinderen. Het feit dat één van de kleinkinderen vaak rustig werd wanneer het kindje in haar nabijheid was triggerde mij om te vragen naar de familieachtergrond. Ze zette nauwkeurig uiteen hoe de geschiedenis in elkaar stak. Er was verdeeldheid binnen het gezin geweest. Moeder was gericht op haar zus en zij was een vaderskind. Met haar moeder had ze nooit een innige band kunnen opbouwen. Dat liet haar moeder niet toe. Dat kon ze niet want haar moeder zat onbewust vast in haar eigen geschiedenis.
Ze vertelde dat haar oma meerdere miskramen had gehad. Hoewel ze dit nu niet meer kon achterhalen vermoedde ze dat oma alle zeilen had moeten bijzetten om dit verdriet te kunnen dragen. Er was geen ruimte geweest voor een gezonde relatie tussen haar moeder en haar oma. Er was wel binding maar er kon geen verbinding ontstaan.
Deze onderbroken moeder-dochter band, zette zich voort in latere generaties. Ook zij had geen verbinding kunnen maken met haar eigen moeder. Daarbij kwam dat er in de hele familie grote verdeeldheid heerste. In het gezin waarin zij opgroeide was dit ook zichtbaar. Vader en moeder hadden geen goede verstandhouding gehad. Er was afstand, zij konden elkaar niet vinden in liefde en verbondenheid. Haar moeder uitte dit gemis aan contact in alcoholmisbruik en negatief gedrag naar de overige gezinsleden
Tot dan had de vrouw met wie ik in gesprek was niet begrepen waarom haar moeder haar zo op afstand hield. De band met moeder werd uiteindelijk voor langere tijd verbroken omwille van haar eigen gezin. Pas na het overlijden van haar moeder vielen de puzzelstukjes in elkaar. Het was het gedicht 'Taboe' van Marinus van den Berg dat haar diep van binnen raakte. Ze liet mij het gedicht lezen. Ik werd er stil van en voelde dankbaarheid. Dat zij zoiets moois met mij had willen delen deze ochtend.
Taboe
Je baarde me maar ik kon niet bij je aarden
Ik vond geen thuis aan jouw tafel, geen vrede,
geen veiligheid bij je.
Je zag me niet.
Je leek alleen jezelf te zien.
Heel mijn leven hoopte ik dat je mijn moeder zou worden.
Dat je een teken gaf mij te zien staan.
Ik heb me verlaten en eenzaam gevoeld.
Nu je dood bent, rouw ik om wat nooit was.
Om mijn verlangen dat onvervuld bleef.
Ik rouw alleen zo anders dan zij die schrijven: '
Een moeder sterft altijd te vroeg'.
-Marinus van den Berg-
Zij had geen verdriet om het wegvallen van haar moeder maar om het feit dat zij zich eenzaam en niet gezien had gevoeld door haar moeder. Zij had eindelijk inzicht in waar de schoen al die tijd had gewrongen in de relatie. Nu kon zij haar verdriet toelaten. Ze begreep en voelde waar het vandaan kwam. Ze werkte dit verdriet verder uit met hulp van een pastoraal werker. Dit bracht haar tot rust en zij vergaf het haar moeder. Zij besefte dat haar moeder niet beter wist en het daardoor niet anders had kunnen doen.
Een paar dagen later hadden wij kort telefonisch contact. Ze vertelde dat ons gesprek haar nóg een stap verder had gebracht in het geven van een plek aan een stuk uit de geschiedenis, háár geschiedenis.
Ik was als gast bij haar op de koffie geweest. Niet in de rol van systemisch opsteller. Wij hadden als oude bekenden op nuchtere wijze over de beknellende systeemdynamiek van haar familie gesproken. Zij had hier lang in vastgezeten en last van gehad. Door de jaren heen had zij zich hier van bevrijd. Voor mij is dit een mooi voorbeeld van hoe systemisch kijken naar familiebanden je innerlijke rust kan geven. Je maakt ruimte voor verandering in je leven.
Wat weet jij van jouw familiegeschiedenis en wat herken jij hier van in jouw leven van nu? Loop jij rond met een steeds terugkerende levensvraag? Een familieopstelling brengt hier helderheid in.
Wil jij...
Overweeg dan eens aan de slag te gaan met familieopstellingen. Bij Ynsight kan dit individueel of groepsgewijs. Individueel doen we dit samen in één of meerdere coachsessies. Groepsgewijs kun je deelnemen aan de workshop 'Familie doet ertoe'.
Neem gerust contact op voor vrijblijvende informatie of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan.