De waardevolle boodschap achter uitstelgedrag
Uitstellen doen we allemaal nu en dan. Klusjes, afspraken, aankopen, het voornemen om te gaan sporten; we stellen nogal eens wat uit. Wanneer uitstellen leidt tot ontwijken en afstellen is er meer aan de hand. Negatieve ervaringen kunnen jaren sudderen en doorwerken in je brein en lijf. Bewust en onbewust ga je situaties of mensen uit de weg. De nare gebeurtenis houdt je gevangen in een kringetje van belemmerende overtuigingen en de daar aan gekoppelde angstgevoelens. Ook ik heb hier nu en dan mee te maken. Steeds sneller ontdek ik de waardevolle boodschap achter mijn uitstelgedrag
Social mediatraining
Jaren geleden deed ik mee met een social mediatraining. Ik leerde in rap tempo meerdere platforms kennen en de eerste kneepjes van content schrijven voor social media. Superhandig, zo vond ik. Ik deed mee aan de speciale contentmiddagen op een grote locatie. Dáár zou ik écht leren hoe goede berichten in elkaar ‘horen’ te zitten.
Dit ging ernstig mis. Ik bleek het helemaal niet prettig te vinden om op commando, aan de hand van een schrijfopdracht, berichten te schrijven. Vervolgens werden deze voorzien van feedback door acht mededeelnemers. Die feedback was niet mals. Ik moest behoorlijk schaven aan mijn schrijfsels om enigszins een voldoende te krijgen. Een klungel vond ik mezelf, tenminste dat vond mijn brein.
Een paar keer heb ik deze bijeenkomsten braaf bezocht. Het oefenen van content schrijven hoorde bij deze marketingtraining. Ik zou een belangrijk deel missen als ik weg zou blijven. Dus gaf ik deze schrijfmiddagen ruimschoots de kans.
Onzekerheid
Tot ik kritischer ging kijken naar wat ik ervan leerde en wat dit met mij als mens en ondernemer deed. Ik werd hiertoe bewogen doordat mijn lijf spanning aangaf. Het wakkerde bij mij onzekerheid aan. Ik voelde weerstand om op deze manier door te gaan. Ik besloot dat deze social mediatraining mij niet langer paste en haakte vlak voor het einde af. Ik koos voor mezelf. Mijn lijf gaf duidelijke signalen af: onrust, spanning en onzekerheid. Dat was voor mij genoeg om ‘stop’ te zeggen.
Vanaf dat moment voor mij geen contentmiddagen meer in overvolle zalen met een kakofonie aan geluid en feedback van mededeelnemers.
Knoop in mijn maag
Met hulp van een businesscoach dacht ik daarna mijn stress rondom berichten schrijven en posten te hebben getackeld. Ik schudde mijn posts inmiddels zo weer uit mijn mouw. Vooral als ik een rondje had gewandeld of hardgelopen.
Onlangs bleek dat ‘deze contentmiddag-beer’ toch nog rondscharrelde in de achterhoede van mijn onderbewustzijn. Ik reageerde vrij heftig op de vraag vanuit mijn mastermindgroep of ik mee wilde doen aan een contentdag. ‘Gatver!’, was mijn eerste gedachte. Mijn lijf reageerde meteen. Ik voelde een knoop in mijn maag ontstaan.
Nare gedachten en spanning
Waar ik voorheen spontaan schrijfsels op papier toverde gingen mijn lijf en brein opnieuw in de weerstand. Kriebel in mijn buik en nare gedachten aan die contentmiddagen staken de kop op. Uit alle macht probeerde ik dit weg te drukken. Het gedrag dat ik ging vertonen was uitstellen. Het moment van beslissen of ik mee zou doen met deze schrijfdag schoof ik voor mij uit.
Vluchten
Als ervaringsdeskundige en professional weet ik hoe je adequaat om kunt gaan met onaangename gevoelens. Het is een signaal van ons lichaam dat er een boodschap voor ons klaarligt. Er wil iets gezien worden en doorvoeld.
Ik werd mij ervan bewust dat ik aan het vluchten was. Maar waarvoor? Door mezelf vragen te stellen kwam ik op een diepere laag in mijn denken en voelen. Daar hield de waardevolle boodschap achter mijn belemmerende gedrag zich schuil. Wat heeft het schrijven op de contentmiddagen en het ontvangen van feedback met mij gedaan? Gedachten kwamen boven: ‘Ik ben niet goed genoeg, zie je wel ik kan dit niet’.
Negatieve overtuigingen
Ik word teruggevoerd naar mijn jeugd. Een hele santenkraam aan onprettige ervaringen kwam voorbij. De daaruit ontstane, vaak irreële, negatieve overtuigingen hebben zich door de jaren heen vastgezet in mijn onderbewustzijn. Door bewustwording van en inzicht in mijn gedrag heb ik hier al veel van onder ogen gezien en losgelaten.
Af en toe kom ik nog een donker hoekje in mijzelf tegen. Een plek waar ik niet eerder was of die niet goed is schoongeveegd. Door te werken aan het opruimen van mijn innerlijke rommel weet ik dat ik overtuigingen kan hebben maar dat ik ze niet BEN. Ik ben goed genoeg. Dat kan ik nu voluit over mezelf zeggen.
Ja ik heb soms last van oud zeer, maar dat maakt mij geen sufferd, domkop of kluns die in een overvolle zaal niet kan schrijven.
Bewustwording
Door de trigger als vertrekpunt te nemen en neer te gaan zitten bij de spanning en angst geef ik ruimte. Welke boodschap hebben jullie voor mij? Ernaartoe bewegen en opnieuw voelen, lucht op. Zwaarte zakt weg. Ik kan de situatie anders beoordelen.
Deze contentdag met mijn mastermindgroep is niet dezelfde als de contentmiddag van jaren geleden. Ik kan mezelf een nieuwe poging toestaan omdat ik naar de pijn ben toegegaan. Ik ben mij bewust geworden van wat er gebeurde in mijn lijf en wat dit met mijn gedachten deed waardoor ik ging uitstellen.
De angel is er nu uit. Ik kan er vanuit een ander standpunt naar kijken. Het raakt mij niet meer waardoor ik gezondere keuzes kan maken.
Ik heb “Ja!” gezegd tegen de contentochtend met mijn mastermindgroep. Het was een supertoffe ochtend. Ik kijk er met plezier op terug!
Oud zeer
Regelmatig bij jezelf checken of je te maken hebt met oud zeer wat zeurt levert opluchting en een positief gevoel op. Daar profiteer niet alleen jij van. Ook jouw omgeving zal aan je merken dat er iets veranderd is bij jou.
Opstellingen zijn helpend als je iets wilt doen aan wat jou belemmert. Bijvoorbeeld: uitstelgedrag, faalangst, spanning of onrust. Je kijkt naar het grotere geheel van je vraagstuk. Je zoomt uit in plaats van in te zoomen op je probleem. De inzichten die hieruit voortkomen stellen niet teleur. Ze brengen helderheid en rust in je hoofd en daarmee in je lijf en leven.
Herken je jezelf in bovenstaande ervaring? Wil je weten of een opstelling passend is voor jouw hulpvraag? Vraag hieronder vrijblijvend een hart tot hart gesprek aan. Ik kijk graag met je mee!