Ben jij uit balans?
Systemisch werk werkt!
Kennismaken met systemisch werk
Welke positie neem jij in en word jij gekend op die plek?
De Duitser Bert Hellinger, priester en psychotherapeut, heeft in West-Europa
het systemisch werken ontwikkeld. Hij ontdekte dat er binnen systemen onbewuste dynamieken werkzaam zijn die ervoor zorgen dat de leden uit balans raken. Met systemisch werk verkrijg je inzicht in jouw positie en gedrag binnen het systeem waar jij deel van uitmaakt.
Het gezin, het team en de schoolklas
Ieder mens is onderdeel van meerdere systemen zoals het gezin, het team, de schoolklas, de buurt en de maatschappij. Binnen ieder systeem gelden regels, wetten en patronen die jouw gedrag en positie voortdurend beïnvloeden. Dit gebeurt zowel bewust als onbewust en zo kun je dus klachten en problemen ervaren zonder te weten waar deze vandaan komen. Systemisch werk maakt deze onbewuste patronen en gedragingen zichtbaar. Door je hier bewust van te worden ontdek je wat je nodig hebt om dit te veranderen.
Familie- en organisatieopstellingen
Opstellingen vormen een onderdeel van systemisch werken en zijn een ruimtelijke weergave van het familie- of organisatiesysteem. Tijdens een opstelling zet de vraagsteller representanten in de ruimte die de leden uit het betreffende systeem vertegenwoordigen. Er ontstaat een levend beeld door de representanten die informatie verschaffen door gevoelens en gedachten te benoemen, door lichaamstaal en door eventuele bewegingsdrang.
Verandering door inzicht
Zo verkrijg je inzicht in de kern van het probleem. Door deze onderliggende dynamiek te herkennen en erkennen wordt verandering mogelijk. Het systeem herstelt zich door het vinden van een gezonde positie voor alle leden.
Kennismakingsworkshop familieopstellingen
Ben je niet bekend met familieopstellingen en wil je dit eens zelf ervaren? Doe dan mee met de kennismakingsworkshop 'Familie doet ertoe'. De inhoud lees je door op de button hieronder te klikken. Ben je wel bekend met systemisch werk? En wil je een vraag inbrengen in een opstelling? Dat kan! Ik nodig je van harte uit om deel te nemen aan deze workshop.
Tafelopstellingen
Bij een tafelopstelling wordt het systeem in beeld gebracht met blokjes, poppetjes en ander klein materiaal. Hiermee kijk je vanaf een afstand naar jouw kwestie en kom je uit je hoofd voorbij het beredeneren van vraag en oplossing. Je verdiept hiermee het proces tot verandering en zult versteld staan van de vooruitgang die jij, door verkregen inzicht, in korte tijd boekt. Een tafelopstelling is zowel 1-op-1 mogelijk als groepsgewijs.